EEN EEUW(IG) VV DONGEN

Dribbel door de historie van de club

Er was eens...

Er was eens: de Dongense Sportvereniging Dongen-Vooruit", afgekort D.V. De vereniging ontstond in 1923 door een fusie van de voetbalverenigingen DVC en Olympia (beide uit 1916). De verenigingskleuren? Een wit shirt en een zwarte broek... De komende periode vullen we zowel deze webpagina als onze sociale mediakanalen gefaseerd met interessante items uit onze historie - stay tuned!

 

1923: het ontstaan van de club

In 1923 ontstaat de Dongense Sportvereniging Dongen-Vooruit", afgekort D.V. De vereniging is een fusie van de voetbalverenigingen DVC en Olympia (beide uit 1916). De verenigingskleuren? Een wit shirt en een zwarte broek. Alhoewel dat niet goed naar voren komt in alle zwart-wit foto's...

1924: D.V. 1 wordt kampioen

Al snel volgt er succes voor Dongen Vooruit. Het eerste team troeft alle concurrentie uit de omgeving af en weet het eerste kampioenschap op haar naam te schrijven.

1931: Opnieuw iedereen de baas

Zeven jaar na het eerste kampioenschap weet D.V. 1 opnieuw een kampioenschap binnen te hengelen. Dit decennium brengt meer hoogtepunten met zich mee: aan het eind van de jaren dertig ontstaan er plannen om de tenuekleuren om te dompelen in geel/blauw. Dit gebeurt uiteindelijk in 1940. De naam wordt gewijzigd naar DSV. 

1944: (RK)VV Dongen

Terwijl een groot deel van de wereld begin jaren veertig andere dingen aan het hoofd heeft, bouwt DSV de club verder uit. Opnieuw vindt er een naamswijziging plaats: vanaf 19 juli 1944 is de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging Dongen een feit. Ook krijgt de vereniging een logo, wat lijkt op het beeldmerk dat er vandaag de dag gebruikt wordt.

1948: het 25-jarig jubileum

Ook in de jaren veertig stond de club al stil bij jubilea. In 1948 bestond VV Dongen vijfentwintig jaar. Een bestuurskamer? Die was er in die tijd nog niet. Het bestuur hakte knopen zoals de meesten dat doen: aan de keukentafel.

De fifties: ups & downs

De jaren vijftig beginnen goed voor RKVV Dongen. In 1950 promoveert het eerste elftal naar de derde klasse. In 1955 promoveert het team naar de tweede klasse. De aanwezigheid van RKVV Dongen 1 in de twee klasse duurt echter niet lang: in 1956 degradeert het elftal naar de derde klasse. In 1958 wordt het team opnieuw kampioen in deze competitie.

1963: VV Dongen viert het veertigjarig bestaan

October, jubileum-gids... De spelling geeft wel aan dat het veertigjarig jubileum al even geleden is...

1970: Kampioenschap eerste elftal in vierde klasse

De eerste jaren van de seventies waren ons clubke goedgezind. In 1970 promoveerde het eerste elftal naar de vierde klasse van de KNVB.

1971: opnieuw promotie voor VV Dongen 1

Ook in 1971 was er succes. Het eerste elftal werd kampioen in de derde klasse en promoveerde naar de twee klasse. Zouden de snorren van de selectiespelers een geheim wapen hebben gevormd?

1972: het eerste clubblad

De klassieke clubkrant: wie kent 'm niet? Het ging in die tijd echter nog niet om het 'Biezenmatje.' De analoge uitdraai kende die tijd de originele naam: clubblad v.v. Dongen.

1973: een halve eeuw geleden

In 1973 bestond VV Dongen vijfitg jaar. Wie had ooit mogen denken dat we honderd jaar later Een Eeuw(ig) VV Dongen zouden vieren?! Daarnaast promoveerde Dongen 1 in het jaar 1973 naar de eerste klasse.

 

1976: een periode om snel te vergeten

In 1976 degradeerde het eerste elftal naar de tweede klasse. Een jaar later naar de derde klasse. Snel vergeten...

1983: het zestigjarig jubileum

En wéér een jubileum! Zestig jaar VV Dongen werd gevierd met een officiële KNVB-vlag en een flinke dosis jampotglazen.

1984: Opening vernieuwde accommodatie

Burgemeester Dosker hield een enerverende toespraak om het vernieuwde complex te heropenen. Helaas kon het complex geen potten breken, want in 1988 degradeerde VV Dongen 1 naar de vierde klasse F.

1989: Promotie naar de derde klasse

De tijd in de vierde klasse was van korte duur. In 1989 promoveerde het eerste elftal naar de derde klasse. Een mooie afsluiting van het Nederlands voetbalsucces in de jaren tachtig, nadat Oranje zich een jaar eerder Europees Kampioen kroonde.

1994: Succes in de nineties

In 1994 werd VV Dongen 1 ongeslagen(!) kampioen in de derde klasse. Promotie naar de tweede klasse volgde.

1997: de eerste dame in het bestuur

Een bijzonder moment! Anja Hartmans trad toe tot het bestuur en was daarmee de eerste vrouw binnen de organisatie van VV Dongen.

1998: Alwéér een jubileum

In 1998 won Real Madrid de Champions League en presenteerde Apple de allereerste iMac. In dat jaar vierde VV Dongen haar 75-jarig bestaan.

2008: begin van de opmars

In 2008 werd het eerste elftal kampioen van de tweede klasse. Hét begin van de opmars van VV Dongen 1.

2010: kampioen eerste klasse, winst van de beker

Wát een jaar. In 2010 werd VV Dongen 1 kampioen in de eerste klasse en won de ploeg de landelijke beker. Deze successen bleven niet onopgemerkt bij de gemeente: Dongen 1 werd verkozen tot sportploeg van het jaar 2010.

2013: Angela Jansens eerste vrouwelijke voorzitter

Waar Anja Hartmans in 1997 het eerste vrouwelijke bestuurslid werd, trad Angela Jansens toe als eerste vrouwelijke voorzitter in 2013. Deze powervrouw leidde Dongen diverse jaren en is nog regelmatig te vinden op ons complex.

2014: Dongen 1 hengelt periodetitel binnen

En nog een hoogtepunt! Een kleine tien jaar geleden sleepte Dongen 1 de periodetitel binnen.

2016: kampioen en promotie naar de derde divisie

In 2016 werd VV Dongen écht op de kaart gezet. Na een prachtig seizoen claimde het eerste elftal de titel en promoveerde de ploeg naar de derde divisie.

2016: VV Dongen - PSV

Een waar spektakelstuk op Sportpark De Biezen! Gaston Pereiro opende de score voor de Eindhovenaren, waarna Jurgen Locadia zorgde voor 0-2. Joe Yoffe maakte namens VV Dongen de 1-2, maar de Eindhovense club bleek tóch te sterk toen Matthias Verreth de 1-3 maakte. Ondanks de nederlaag was het een prachtige, zonnige dag met talloze bezoekers.